Suomen Aalto-paviljongin kunnostus saa kiitosta Venetsiassa

 

Alvar Aalto -paviljonki on Suomen ja suomalaisen arkkitehtuurin symboli Venetsiassa.

Viime syksynä paviljonkirakennus Venetsian Giardini  di Castello -biennaalipuistossa vaurioitui pahasti puun kaaduttua sen päälle myrskyssä. Vaurioituminen käynnisti uudelleenarvioinnin paviljongin merkityksestä. Suomessa keskusteltiin jopa paviljongin korvaamisesta uudella rakennuksella, Italiassa kuitenkin pidettiin korjaamista ainoana vaihtoehtona, sillä siellä jo pian kuusikymmentä vuotta sijainnut paviljonki koetaan tärkeäksi osaksi Venetsian biennaalipuiston arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennuskantaa. Paviljongin korjaustyö toteutettiin kesän 2012 aikana syvällisen arkkitehtuurihistoriallisen tutkimuksen pohjalta. Tämänsyksyiseen arkkitehtuuribiennaaliin valmistunut peruskorjaus on otettu ilolla vastaan ja se on herättänyt runsaasti positiivista huomiota niin kansainvälisen ammattikunnan kuin mediankin keskuudessa.

Paviljongin materiaali, puu, on Venetsian olosuhteissa epätavallinen ja ilmastolle altis. Rakennusta on korjattu aiemmin vuosina 1976, 1993 ja 2010. Nyt suoritetussa peruskorjauksessa rakenteiden kestävyys otettiin entistä paremmin huomioon. 

Paviljonki on ollut Arkkitehtuurimuseon (aik. Suomen rakennustaiteen museo) hoidossa vuodesta 2000 ja sitä on pidetty kunnossa yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa niukkojen määrärahojen puitteissa. Kesällä 2012 suoritetun peruskorjauksen arkkitehtina toimi Gianni Talamini ja arkkitehtuuriasiantuntijana Tuula Pöyhiä Alvar Aalto -säätiöstä. Projekti toteutettiin Senaatin rakennuttajapäällikkö Juha Niemelän johdolla.