Näin muutosvastarinta selätettiin

Väestörekisterikeskuksen muuttaminen huonetoimistosta monitilaympäristöön nostatti tunteita pintaan. Ylijohtajan aktiivisella panostuksella päästiin vaikeuksien yli.

Vuokrasopimuksen päätyttyä Väestörekisterikeskus alkoi etsiä uusia tiloja Senaatti-kiinteistöjen avustuksella. Ne löytyivät Lintulahdenkujalta vuokraisännän naapurista. Valtion tilatavoite 25 m2/henkilö saavutettiin, kun omista huoneista luovuttiin ja siirryttiin monitilaympäristöön.

Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala päätti kertoa muutosta heti asian varmistuttua, ja odotetusti tieto nostatti muutosvastarintaa. Osa ajatteli muuton olevan hieno juttu, mutta suuri osa ei pitänyt muutosta hyvänä asiana ja pieni osa vastusti selkeästi.

Luntiala ymmärsi huolen, sillä hänellä ja Väestörekisterikeskuksen työntekijöillä oli aina ollut omat huoneet.

Muuttovalmennus avuksi

Senaatti-kiinteistöt antoi muuttoprosessin alkuvaiheessa virastolle työyhteisövalmennusta, jossa käytiin läpi tila- ja työpisteratkaisuja sekä jonkin verran muuton psykologista puolta.

Väestörekisterikeskus päätti järjestää vielä oman Kohti uutta -tilaisuuden, jonka yhtenä osana käsiteltiin tulevaa työympäristön muutosta ja siitä seuraavaa mahdollista työnteon muuttumista.

”Tämän tilaisuuden jälkeen ihmiset alkoivat hieman toipua ahdistuksesta ja pikkuhiljaa, kun tilojen suunnitteluun ja toteutukseen pääsi jonkin verran itse vaikuttamaan, oli pahin ohitettu”, toteaa Luntiala.

Uuden opettelua

Uudet työtilat vaativat vielä uudenlaisten kanssakäymisen tapojen harjoittelua. Pitääkö kaikkia tervehtiä, kun kävelee työpisteiden ohi? Saako työpisteen nurkalle jäädä juttelemaan työkaverin kanssa?

”Pieni arvailu on siihen suuntaan, että yhteisessä tilassa alkaa rakentua uudenlaista yhteisöllisyyttä. Ja kun työtiloissa kävelee, niin kyllä nämä uutta luovat spontaanit kohtaamiset´ voivat jopa toimia”, Luntiala sanoo.

Tiedottaja Seija Nurmikoski myöntää epäilleensä uusien tilojen toimivuutta.

”Arvelutti, että mitenköhän voin uudenlaisissa tiloissa keskittyä. Mutta tämä uusi työtilani onkin yllättävän viihtyisä ja rauhallinen”, Nurmikoski kertoo.