Kulttuuritalosta Museoviraston koti

Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Sturenkatu 4:ssä sijaitsevan Kulttuuritalon toimistosiiven ja osan kokoussiivestä Museoviraston toimitilaksi. Kulttuuritaloon jäävät myös edelleen toimimaan konserttisali ja ravintolatilat omine aputiloineen.

Veistosmaisena maamerkkinä ympäristöstään erottuva Kulttuuritalo on yksi Helsingin tunnetuimpia rakennuksia. Se rakennettiin 1950-luvulla Suomen Kommunistisen Puolueen päämajaksi, mutta se on toiminut myös lukuisten musiikki- ja elokuvaesitysten, konserttien ja tanssien pitopaikkana.

Suojeltu rakennus taipuu nykyajan vaatimuksiin

Kulttuuritalo on suojeltu valtioneuvoston päätöksellä, mikä on ohjannut voimakkaasti hankkeen suunnittelua ja toteutusta alusta alkaen. Peruskorjauksessa Kulttuuritalo varustetaan nykyaikaisella talotekniikalla ja myös ohjelmatoiminnan käyttöön tulee uusinta tekniikkaa. Sisätilojen ratkaisut tehdään materiaaleja ja rakenteita säilyttäen ja korjaten. Yksityiskohdissa, materiaalivalinnoissa ja värityksessä noudatetaan alkuperäistä toteutusta.

Konserttisalissa näyttämö palautetaan lähes alkuperäiseen kokoonsa ja akustiikkaa parannetaan lähinnä avattavia sivupaneeleita vähäisessä määrin korjaamalla ja käyttämällä vaimennukseen akustisia tausta- ja sivuverhoja.

Kulttuuritalon julkisivujen muutokset ovat hyvin hienovaraisia, ja niillä pyritään energiatehokkuuden parantamiseen ja rakennuksen elinkaaren pidentämiseen. Ikkunoiden sisäpuitteisiin sovitetaan eristyslasit. Heikkokuntoiset rakennusosat joudutaan osittain uusimaan, mutta se tehdään Aallon alkuperäistä suunnitelmaa noudattaen.

Kulttuuritalon peruskorjauksessa kunnioitetaan Alvar Aallon alkuperäistä arkkitehtuuria ja kaikki korjaukset on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja Alvar Aalto säätiön kanssa.